در مباحث ترموديناميک و ديناميک سيالات محاسباتي، تراکم پذيري، اندازهي تغييرات نسبي حجم سيال در جواب به تغييرات فشارهاي اعمالي بر روي سيال هست. بايستي دقت داشت که مقدار تراکم پذيري به شدت به مدل پروسه ان بستگي داراست که آيا تراکم پذيري در يک پروسه دما اثبات واقعه مي افتد و يا اين که بصورت آدياباتيک هست.تعاريف زيادي از تراکم پذيري براساس فرايندهاي هم دما يا اين که آدياباتيک و سرعت صوت گفته شده ميباشد که جزئيات آنان در مراجع اکثري ارائه شدهاست. درصورتيکه تغييرات چگالي در جنبش گازها نسبت به موقعيت استاندارد گاز شايان توجه باشد (بيشتراز 5 درصد) سپس لازمست تراکم پذيري را در محاسبات نظر نمود. تراکم پذيري ميتواند ناشي از سرعت زياد (دعوا سرعت صوت و عدد ماخ مطرح ميشود)، تغييرات شايان توجه دما و يا اين که فشار وارده (بيش تر از 10 درصد تغييرات فشار نسبت به موقعيت استاندارد) به سيستم باشد.
تمجيد جريانهاي تراکم پذير و تراکم ناپذير
با دقت به تعاريف تراکم پذيري هر جريان که مشتمل بر يک کدام از معيارهاي تراکم پذيري قيد گرديده در زير (سرعت، دما و يا اين که فشار) باشد را جريان تراکم پذير و در غير اينصورت جريان تراکم ناپذير گويند. عمده ترين دعوا تراکم پذيري جريان باگاز جريان مربوط هست که بطور خلاصه ميتوان سرعت جريان در قالب عدد ماخ (کميت سواي آن گاه و نسبت سرعت جريان تخت گاز صوت، M.) بيان نمود:
الف- M<0.3 ذيل صوت و تراکم ناپذير
ب- M در ميان 0.3 تا 0.8؛ ذيل صوت و تراکم پذير
ج- M ميان 0.8 تا 1.2؛ گذر صوت و تراکم پذير ؛ دراين گونه جريانها شاهد بروز امواج شاک و ترکيبي از دو رژيم جريان ذيل صوت و مافوق صوت هستيم
درباره این سایت